Alexander counter-attacking Bahamut
Suspended on silver wings...

Mojmír Fendek's recipes

Yuna during sending ritual Yuna with Rikku and Payne

Rýchlik

Suroviny:
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • hrnček cukru
  • hrnček mlieka
  • pol hrnčeka oleja
  • 3 čerstvé vajcia
  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • a nejaké ovocie (jahody, maliny, slivky, čerešne,čučoriedky, marhule, môžete vyskúšať aj nejaké iné ovocie)
Postup:

Všteky suroviny zmiešame v miske (okrem ovocia) a vylejeme cesto do vymasteného a hrubou múkou vysypaného plechu. Poukladáme navrch ovocie (vopred pokrájane a umité) a dáme piecť pri teplote 225 stupňov celzia. Vydličkou zisťujeme či je koláč aj zvnútra prepečený.

Tvarohové knedle

Suroviny:
  • 300g mäkkého tvarohu
  • 250g - 300g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mlieko
  • vykôstkované ovocie (slivky, marhule)
Postup:

Z tvarohu, múky, vajec, soli a mlieka pripravíme cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi centimeter. Cesto pokrájame na menšie štvorce a zabalíme do nich vykôstkované ovocie. Naplnené varíme vo vode 8 až 10 minút. Po uvarení vyberieme a posypeme opraženou strúhankou, prípadne cukrom alebo kakaom.

Zemiakovo oškvarkové pagáče

Suroviny:
  • 500 g hladkej múky
  • 450 g uvarených vychladnutých zemiakov
  • 450 g pomletých oškvarkov
  • 1 vajce
  • 300 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • soľ
Na potretie:
  • 1 vajce
  • soľ
  • celá rasca
Postup:

Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme soľ, trochu cukru a na teplom mieste necháme nakysnúť. Potom dáme kvások do misky spolu s celým vajcom, hladkou múkou a so soľou. Vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pridáme polovicu oškvarkov a zemiakov. Preložíme ho a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste. Nakysnuté cesto znova rozvaľkáme a pridáme zvyšnú časť oškvarkov so zemiakmi. Znova preložíme a odložíme na teplé miesto na 15 až 20 minút. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, celou rascou, sezamovými semiačkami a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Bielkové sušienky

Suroviny (na 1 bielok):
  • 30g polohrubej múky
  • 30g práškového cukru
  • 30g orieškov akéhokoľvek druhu
  • citrónová šťava alebo kôra
Postup:

Bielok vymiešame s cukrom a citrónovou šťavou (resp. kôrou) do tuha a potom pridáme múku a oriešky. Vložíme do srnčieho chrbta (vymasteného a vysypaného múkou) a pečieme pri miernej teplote. Po upečeni pokrájame na 2-3 mm tenké plátky a necháme v trúbe vysušiť. Alternatívne je možné múčnik podávať za čerstva, teda vynechať fázu sušenia.

Jablkové pité

Suroviny:
  • 1/2 kg hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 čerstvé vajcia
  • 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 bal. škoricového cukru
  • trochu postruhanej citrónovej kôry
  • 1 hera (rastlinný tuk určený na pečenie)
  • postrúhané jablká (množstvo si treba určiť podľa vlastej chuti, odporúčam 6 až 8 stredne veľkých jabĺk)
Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame (samozrejme okrem jabĺk) a vypracujeme husté lepkavé cesto. Vymastíme stredne veľký až menší plech. Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú položíme na vymastený plech a rukou cesto poroztláčame tak aby pokrylo celý spodok plechu (je dôležité odhadnúť veľkosť plechu). Potom na cesto v plechu poukladáme jablká (rozmiešané s škoricovým cukrom). Teraz príde najťažšia časť. Druhú polovicu cesta musíte poroztláčať rukou (alebo ako vás napadne) do takého tvaru aký má prvá časť cesta, ktorá je už v plechu. Ja to robím takto: Zoberiem kus mastého papiera, na ňom druhú polovicu cesta poroztláčam rukou do takého tvaru ako je prvá polovica cesta (len tak od oka). Potom cesto premiestim z mastého papiera (preklopím ho) na plech (teda prikrijem ním vrstvu jabĺk). Kraje poupravujem tak aby netrčali jablká. Potrieme vajíčkom a popicháme vydličkou aby unikajúci horúci vzduch mohol počas pečenia unikať (teda aby cesto nespuchlo). Pečieme v elektrickej rúre pri teplote 250 stupňov (prvých 7 min) a potom znížime teplotu na 225 stupňov. Čas pečenia by mal byť zhruba 20 minút.

Alternatívne metódy transferu druhej polovice cesta:
  1. Natočiť casto na valček a odtočiť ho na plech
  2. Pokrájať cesto na pásiky a tie ukladať krížom krážom na jablká (toto je veľmi zúfalé riešenie a vznikne vám mrežovník nie pité)

TESCO Tiramisu

Suroviny:
  • 2x TESCO termizovaný krémový tvaroh
  • 2x TESCO smotanová nátierka (bez príchute)
  • 2x sladká smotana
  • 300g práškového cukru
  • 2x TESCO vanilkový cukor
  • 2x TESCO piškóty
  • TESCO kakao
  • TESCO rum
  • TESCO káva (mletá alebo instantná)
  • TESCO mlieko
Postup:

Z tvarohu, smotanovej nátierky, sladkej smotany, cukru a vanilkového cukru vyšľaháme hustý krém. Uvaríme 1,5dl silnej kávy, vlejeme do nej 1dl rumu a 1dl - 2dl mlieka. Do formy (tortová forma, jénska misa...) ukladáme piškóty, namočené v zmesi kávy, rumu a mlieka, robíme vrstvy takto: dvojitá vrstva piškót, potom úplne zasypať kakaom, vrstvu krému, zase dvojitú vrstvu piškót, zasypať kakaom, vrstvu krému a potom zasypať kakaom. Prikryjeme a necháme 24 hodín odležať v chlade. Dezert je skutočne vynikajúci, podávame vždy dobre vychladený. Pomer rumu, kávy a mlieka nie je závezný, odporúčam prispôsobiť vlastnej chuti.

Kakaový dierovaný koláč

Suroviny:
  • 450g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 200 g cukru
  • 1 vajce
  • 1/3l mlieka
  • 10 lyžíc oleja
Poleva:
  • 250 g masla
  • 250 g cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 6 lyžíc mlieka
  • 1 kakaový puding
Postup:

Uvedené suroviny zmiešame, cesto nalejeme na tukom vymazaný a múkou vysypaný plech a pečieme asi 25 min. Polevu pripravíme tak, že všetky suroviny spolu do hladka rozvaríme. Do vlážného múčníka urobíme vareškou vela dier a zalejeme ešte horúcou polevou. Na túto polevu môžme ešte naliať citrónový puding (byť tam ale nemusí). I bez neho je to výborné.

Omáčka na Bolognské špagety

Suroviny:
  • 2 väčšie cibule
  • 400-500g mletého bravčového mäsa
  • čierne korenie
  • soľ
  • cukor
  • oregano
  • cesnak
  • 400-500g paradajkového pretlaku
Postup:

Na kúsku masti rozpražíme cibulu. Pridáme mäso a udusíme, potom pridáme pretlak. Osolíme, okoreníme a osladíme podľa chuti. Čierneho korenia treba len máličko. Pridáme oregano. Nakoniec pridáme cesnak. Omáčka musí byť mierne presolená a presladená, lebo sa bude podávať s neutrálnymi cestovinami. Zriedime podľa potreby vodou. Necháme prevrieť. Podávame hneď ku špagetám, ale je možné omáčku zavariť do fliaš a nechať na neskôr. Odstáta omáčka je ešte lepšia.

Koláč lenivej gazdinky

Suroviny:
  • 3 celé vajíčka
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 hrnček mletého maku
Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme a postupne pridáme olej, mlieko, múku, kypriaci prášok a mak. Hmotu premiešame a vlejeme na vymastený a múkou posypaný plech. Pečieme 30 minút pri 200 až 250 stupňoch. Po upečení ešte za horúca natrieme džemom.

Recept poslal Peter Drábik

Šľahačková bábovka

Suroviny:
  • 250g hladkej múky
  • 200g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 sladkú (šľahačkovú) smotanu
Postup:

Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a smotanou. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. A nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov (toto neodporúčam miešať mixérom, ak to spravíte bábovka nenabehne tak ako by mala). Dve tretiny cesta nalejeme do bábovkovej formy (nemusí to byť nutne bábovková forma, tvar si určujete sami), ktorú sme predom vytreli tukom (ja použivam maslo) a vysypali hrubou múkou. Do zvyšku cesta pridáme kakao (koľko uznáme za vhodné). Vlejeme do formy aj kakaové cesto. Pečieme pri teplote 225 stupňov. Odhadovaný čas je asi pol hodina.

Tvarohové šišky

Suroviny:
  • 250g tvarohu
  • 100g hery
  • 4 vajcia
  • 1 lyzica rumu
  • štipka soli
  • 400g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 100ml mlieka (podľa potreby,cesto musí byť polotekuté)
Postup:

Všetky suroviny zmiešame. Lyžicou vykrajujeme šišky, ktoré hádžeme do rozpáleného tuku.

Kysnuté šišky

Suroviny:
  • 750g hladkej múky
  • 125g masla
  • 2,5 pol. lyžyce curku
  • 42g droždia
  • štipka soli
  • 5 pol. lyžíc rumu
  • 1 vajce
  • 3 žĺtky
  • mlieko do kvásku
Postup:

Z droždia spravíme kvások a potom ho zmiešame s ostatnými surovinami. Suroviny musia byť zhruba rovnakej teploty. Vykvasené cesto vyvaľkáme. Formičkou vykrajujeme šišky, ktoré hádžeme do rozpáleného tuku.

Guláš z bravčovej krkovičky

Suroviny:
  • bravčová krkovička s kosťou (2-2,5kg nemusí byť veľa kostí)
  • cibula (50% objemu mäsa asi 1kg/6 velkých cibúľ)
  • bravčová masť (koľko je treba aby sa cibula normálne dala upražiť, podľa chuti okolo 200g)
  • 6 velkých rajčín
  • červená paprika mletá
  • soľ
  • rasca celá
  • jeden petržlen
  • 3 mrkvy
  • mleté čierne korenie
  • 7 malých zelených paprík (nesmú byt pálivé)
  • 2 sušené čili papričky
  • 15 strúčikov cesnaku
  • 5-6 zemiakov strednej veľkosti
  • majoránka
Postup:

Mäso kozporcujeme na malé "kocky", kosti polámeme na malé kusy podľa možnosti. Cibuľu nakrájame na stredne veľké, ale tenké kúsky (netreba na príliš malé kúsky, lebo sa aj tak rozpustí) a nasypeme do horúcej masti. Pražíme toľko, aby bola tesne pred pripaľovaním (do ružovohneda, nesmie zacat karamelizovat). Pridame pripravené mäso, zamiešame. Stále mäso miešame, aby sa neprichitilo. Mäso musí "odružovieť" a "zatiahnuť sa". Pridáme červenú papriku toľko, aby mäso dostalo peknú oranžovú až červenú farbu (podľa chuti). Nasypeme posekané paradajky, papriky, mrkvu a petržlen. Posolíme asi dvoma lyžičkami soli. Pridáme jednu lyžičku rasce. Dochutíme jednou lyžičkou korenia. Prípadne dochucujeme použitými koreniami (cukor, soľ, čierne korenie, červená paprika, rasca ...). Dusíme na slabom ohni. V prípade potreby podlejeme vodou (podľa toho aký hustý guláš chceme mať). Keď mäso zmäkne (ale nie ešte úplne) pridáme dve sušené čili papričky. Po chvíle dusenia pridáme 15 pretlačených strúčikov cesnaku. Až je mäso úplne zmäknuté pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky (tiež je možné zemiaky separátne uvariť a pridať hotové). Dochutíme majoránkou (asi dve lyžičky) a zamiešame. Dochutíme podľa chuti (cukor, soľ, čierne korenie, červená paprika, rasca ...).

Varianta:

Miesto polovice rajčín môžeme použit paradajkový pretlak. Pridáme ho vtedy, keď dávame červenú mletú papriku. Naviac musíme ešte podliať vodou.

Slané bryndzové tyčinky

Suroviny:
  • 250g hladkej múky
  • 150g bryndze
  • 150g masla
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • 1/2 kávovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 1/2 vajca na potretie
  • soľ a rasca (celá) na posypanie
Postup:

Múku zmiešame s kypriacim práškom a potom pridáme všetko ostatné. Vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2-3/4 centimetra. Natrieme vajcom a posypeme soľou a rascou. Ostrôžkou nakrájame na tenké paličky asi 10 cm dlhé. Poukladáme na plech a pečieme v mierne rozohriatej rúre do ružova (tak aby sa nepripiekly).

Čokoládová poleva

Suroviny:
  • 150g cukru
  • 2pl vody
  • 120g čokolády
  • 20g masla
Postup:

Cukor zalejeme vodou a uvaríme tak, až sa medzi prstami vyťahuje tenká nitka. Čokoládu a maslo dáme na porcelánovú misku nad paru, prikryjeme a necháme celkom zmäknúť. Potom do čokolády prilievame sirup a dobre dohladka miešame ak poleva veľmi hustne, pridáme ešte trocha vody a dobre vymiešanou polevou ešte teplou múčnik polejeme.

[príchuť] poleva

Suroviny:
  • 3 pl vody
  • 300g cukru
  • 1/4 kávovej lyžičky octu
Postup:

Cukor, ocot a vodu varíme až sa medzi prstami nevytvára hrubá nitka. Potom ju vylejeme do porcelánovej misky opláchnutej studenou vodou. Polevu miešame až nezačne hustnúť, pridáme [príchuť]. [príchuť] môže byť: čierna káva, rum, koňak, likér, citrónová, pomarančová, jahodová, malinová, marhuľová štava. Polevu musíme miešať tak aby bola celkom hladká, dosť hustá a skoro chladná, keď ňou polievame múčnik.

Kysnuté cesto na pizzu

Suroviny:
  • 600g hladkej múky
  • 1 lyžičku cukru
  • kocku droždia (42g)
  • lyžičku soli
  • 7 lyžíc olivového oleja
  • 350 ml vody
Postup:

Pripravíme si kvások z droždia, 2 lyžíc múky, cukru a vlažnej vody. Potom zmiešame kvások s ostatnými surovinami a vypracujeme vláčne cesto. Cesto roztiahneme na suchý plech. Pečieme v trúbe nastavenej na 300 stupňov (môže byť aj menej) asi 10 až 15 minút. Z jednej dávky vyjdú asi tri plechy.

Paradajkový základ si pripravíme z paradajkového pretlaku, na drobno pokrájanej slaniny a cibule. Suroviny zmiešame a uvaríme, dochutíme soľou a cukrom. Paradajkový základ musí byť chuťovo veľmi výrazný. Odporúčaná obloha na pizzu: šunková (šunka, kukrica, tvrdý syr), tuniaková (sendvičový tuniak 1x 185g konzerva odšťavená, podusený pór na masle, tvrdý syr), špenátová (udusený špenátový pretlak s pretlačeným cesnakom rozdelený do kôpok, gorgonzola alebo podobný syr)

Krupicové halušky (závarka do polievky)

Suroviny:
  • 40g masla
  • soľ
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 100g detskej krupice
  • pl vody
Postup:

Maslo vymiešame so soľou, celým vajcom, žĺtkom a vodou. Pridáme krupicu a necháme postáť 5-10 minút. Pomocou lyžičky hádžeme halušky do polievky varíme 5-10 minút.

Krupicový nákyp s tvarohom

Suroviny:
  • 40g masla
  • 60g cukru
  • 1 cm tlčenej vanilky
  • 200g krupice
  • 1dl mlieka
  • 200g tvarohu
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 20g strúhanky a 20g masla na vysypanie a vymastenie formy
Postup:

Maslo vymiešame s cukrom, žĺtkami a vanilkou. Potom pridáme krupicu, mlieko a rozmrvený tvaroh, trochu soli a dobre vymiešame nakoniec jemne primiešame tuhý sneh. Cesto dáme do formy vymastenej a vysypanej maslom a strúhankou. Pečieme pomaly do ružova.

Biskupský chlebíček

Suroviny:
  • 150g cukru
  • 4 žĺtky
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • 150g hrubej múky
  • trochu kypriaceho prášku
  • 150-200g sušeného ovacia podľa chuti
Postup:

Cukor vymiešame so žĺtkami, citrónovou kôrou a vanilkou. Potom pridáme hrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom, sneh a ovocie. Cesto vylejeme do úzkej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečený múčnik necháme deň postáť, prípadne polejeme čokoládovou polevou.

Išlové tortičky

Suroviny:
  • 200g hladkej múky
  • 200g masla
  • 100g lúpaných mletých mandlí
  • 100g cukru, šťava z 1/2 citróna
  • kôra z 1/2 citróna
  • 100g ríbezľového lekváru
  • čokoládová poleva
Postup:

Hladkú múku zmiešame s maslom, pridáme cukor, pomleté mandle, citrónovú štavu a kôru. Všetko dobre spracujeme a necháme v chlade stuhnúť. Cesto rozvaľkáme na 1/2 cm, vykrajujeme malé kolieska, poukladáme na plech a zase necháme v chlade stuhnuť. Vychladené pečieme do ružova. Upečené spájame dva a dva lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Posypeme drobno sekanými mandľami.

Kokosové guľky

Suroviny:
  • 300g cukru
  • 30g kakaa
  • vanilkový cukor
  • voda
  • 300g kokosovej múčky
  • 50g masla
  • 1 balík piškót
  • na obaľovanie kokosová múčka alebo čokoláda
Postup:

Cukor zvlhčíme vodou, pridáme kakao, vanilkový cukor a spolu povaríme asi 7 minút. Pridáme maslo, kokosovú múčku a postrúhané piškóty. Všetko spolu premiešame a necháme vychladnúť. Ak je cesto príliš husté môžeme pridať trochu rumu alebo vody. Robíme guľky veľkosti orecha a obaľujeme v kokosovej múčke alebo strúhanej čokoláde. Hotové necháme pred podávaním vychladiť.

Čokoládové mesiačiky

Suroviny:
  • 140g masla
  • 140g cukru
  • vanilka
  • škorice na koniec noža
  • 4 žĺtky
  • 100g zmäknutej čokolády
  • prípadne 20g kakaa
  • 140g polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • sneh z bielkov
Postup:

Maslo dobre rozmiešame, pridáme cukor, vanilku, trochu škorice, zmäknutú čokoládu (kakao) a žĺtky. Potom pridáme múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy (alebo použijeme papier na pečenie) a upečieme pri teplote 200 stupňov (zhruba 7 minút). Hotové polejeme citrónovou polevou. Ešte z teplého múčnika vykrajujeme mesiačiky alebo len nakrájame na rezy. Pod polevu môžme pridať ríbezľový lekvár.

Jablkový nákyp 1

Suroviny:
  • 2 žĺtky
  • 100g cukru
  • vanilka
  • 2pl teplej vody
  • 1pl rumu
  • citrónová kôra
  • 80g múky
  • trochu kypriaceho prášku
  • sneh
  • Pena: 2 bielky, 140g cukru, vanilka
Postup:

Žĺtky s cukrom, vodou, rumom a príchuťami vymiešame do zhustnutia potom pridáme múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou na to poukladáme štvrťky jabĺk a zalejeme cestom. Pečieme pomaly do ružova. Hotový nákyp vyberieme z formy a prevrátime dole hlavou a potrieme penou. Dáme ešte na chvíľku do rúry trochu obsušiť.

Pena: Do snehu zašľaháme polovicu cukru a tu duhú len vmiešame varechou.

Jablkový nákyp 2

Suroviny:
  • 1,3 dl mlieka
  • 80g hrubej múky
  • 80g masla
  • 80g cukru
  • 4 žĺtky
  • citrónová kôra
  • vanilka
  • sneh
  • 8 menších jabĺk
  • džem
Postup:

Z mlieka a hrubej múky uvaríme husté cesto, ktoré trochu ochladíme. Mezditým dobre vymiešame maslo s cukrom, žĺtkami, citrónovou kôrou a vanilkou. Do vymiešaného pridáme vychladnuté cesto a ešte spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh. Do vymastenej misy poukladáme jablká, zalejeme cestom a v miernej rúre pomaly pečieme. Jablká predom očistíme jaderníky vykrojíme a dáme do nich džem.

Rezance s krupicou

Suroviny:
  • 500g cestovín
  • 150g krupice
  • 80g masla
  • voda
Postup:

Krupicu upražíme na masle, zalejeme trochou vody, počkáme kým sa krupica nafúkne. Zmiešame s cestovinami. Posypeme cukrom.

Šišky

Suroviny:
  • 100g masla
  • 100g cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1kg polohrubej múky
  • 3 lyžice rumu
  • soľ
  • 30g droždia
  • mlieko
Postup:

Maslo vymiešame do hladka, pridáme cukor, žĺtky, vanilku, rum a vykysnutý kvások a múku. Podľa potreby rozriedime teplým mliekom. Náš cieľ je redšie cesto. Necháme vykysnúť. Cesto rozvaľkáme asi na 1 a pol cm, povykrajujeme kolieska a tie ešte necháme vykysnúť. Pečieme na horúcej masti vrchnou stranou dolu. Do masti môžeme pridať rum kvôli tomu aby sa tak neprepaľovala.

Kysnutý bryndzový koláč

Suroviny:
  • 175g hladkej múky
  • 175g hrubej múky
  • soľ
  • 50g masti
  • 1 žĺtok
  • 10g droždia
  • 2dl mlieka
  • 30g masla na pomastenie
  • Plnka: 200g bryndze, 120g varených zemiakov, 1 vajce, pažítka, soľ, 3-5 lyžíc kyslej smotany, 1 pl hrubej múky
Postup:

Do teplej múky pridáme soľ (nie plnú lyžičku), kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste. Z cesto robíme guľky, tie rozvaľkáme na krúžky, ktoré dáme na pomastený plech. Na cesto natrieme plnku a kraje potrieme maslom. Vykysnuté bryndzovníky pečieme do ružova.

Krupicový nákyp

Suroviny:
  • 7,5 dl mlieka
  • soľ
  • 140g krupice
  • 50g masla
  • 50g cukru
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • sneh z 3 bielkov
Postup:

Mlieko trochu posolíme, do vriaceho pridáme krupicu a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme trochu vychladnúť. Vymiešame cukor s žltkami a kôrou alebo vanilkou, pridáme kašu a nakoniec pridáme sneh. Cesto vlejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a upečieme do tmavokávova. Hotový môžeme posypať cukrom.

Tvarohový nákyp

Suroviny:
  • 300g tvarohu
  • 50g masla
  • 50g cukru
  • 3 žĺtky
  • 2 máčané žemle
  • 50g strúhanky
  • soľ
  • vanilkový cukor
  • sneh
Postup:

Maslo dobre vymiešame s cukrom a žĺtkami. Pridáme trochu soli, vanilkový cukor, namáčané prelisované žemle, tvaroh a nakoniec strúhanku a tuhý sneh. Cesto necháme asi 30 minút stáť. Potom ho dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a upečieme do ružova. Hotový ešte posypeme vanilkovým cukrom.

Kakaový/tvarohový závin

Suroviny:
  • 1/2kg hladkej múky
  • 1/2kg polohrubej múky
  • cukor
  • soľ
  • 21g droždia
  • mlieko
Postup:

Kvások zmiešame so všetkým ostatným a prdávame teplé mlieko. Ak robíme tvarohový závin, tak chceme dostať pevné, nelepivé stredne husté cesto, čiže pridáme menej mlieka. Na kakaový závin potrebujeme lepkavé redšie cesto, čiže dáme viac mlieka. Cesto necháme vykysnúť. Rozvaľkáme potrieme tvarohovou plnkou (tvaroh s cukrom a žĺtkami) resp. potrieme maslom a posypeme kakaom a cukrom. Cesto stočíme a závin položíme na vymastený plech a potrieme vajcom. Pečieme pri miernej teplote.

Domáca paštika

Suroviny:
  • 2,5 Kg podbradku (podrhdliny alebo bôčiku)
  • 1,5 Kg bravčových koží
  • 10 rožkov (nepovinné)
  • 1 Kg cibule
  • kápia zaváraná (asi 7 deci, aj so šťavou)
  • paprika mletá
  • mleté čierne korenie
  • soľ
paštikové korenie:
  • mleté nové korenie
  • tymián
  • zázvor
  • muškátový kvet
  • klinčeky
  • majorán
  • bobkový list
  • vegeta (nepovinné)
Postup:

Celý podbradok (podrhdlina alebo bôčik), kože, rožky, vajcia a kápiu zmiešame a pomelieme. Cibuľku upražíme do sklovita a pridáme mletú zmes. Pridáme koreniny (paprika mletá, mleté čierne korenie, soľ, paštikové korenie). Do uvarenej zmesi pridáme podľa potreby obar (vrchná mastná vrstva). Paštiku plníme do pohárov (nie úplne doplna) a sterilizujeme asi 2 hodiny.

Dobrý perník

Suroviny:
  • 400g medu
  • 250g práškového cukru
  • 2 dl vody
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 1 kávová lyžička preníkového korenia (aníz, škorica, klinčeky)
  • 10 g jelenej soli (možme použiť aj kypriaci prášok do perníka)
  • 800 - 900g hladkej múky
Postup:

Cukor uvaríme spolu s vodou na sirup. Meda, vajcia, žĺtok, koreniny, kypriaci prášok a 5 polievkových lyžíc múky vymiešame vareškou do spenenia. Ostatnú múku pridáme k cestu striedavo so sirupom. Vypracujeme a necháme 12 hodín odležať. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky položíme na vymastený plech, potrieme vajcom a pečieme v horúcej rúre (225 - 250 stupňov).

Slovenský perník

Suroviny:
  • 320g medu
  • 1 celé vajce
  • 3 žĺtky
  • 180g práškového cukru
  • 10 g jelenej soli (možme použiť aj kypriaci prášok do perníka)
  • 2,5 dl vody
  • 1 kávovú lyžièku škorice
  • 1/2 kávová lyžička preníkového korenia (aníz, škorica, klinčeky)
  • 10g postúhanej pomarančovej kôry
  • 800g hladkej múky
Postup:

Vodu uvaríme a zalejeme ňou med. Do vychladnutej zmesi pridáme kypriaci prášok. Vymiešame cukor, žĺtky, celé vajce pomarančovú kôru a ostatné prísady do spenenia (miešame asi tak 20 minút). Do vymiešanej hmoty prisypeme múku, prilievame sirup. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky položíme na vymastený plech, potrieme vajcom a pečieme v horúcej rúre (225 - 250 stupňov). Hodí sa na perníkovú chalúpku

Perník

Suroviny:
  • 6 polievkových lyžíc medu
  • 200g práškového cukru
  • 100g kryštálového cukru
  • 2dl vody
  • 60g masla
  • 1 kávová lyžička preníkového korenia (aníz, škorica, nové korenie)
  • 15g jelenej soli (možme použiť aj kypriaci prášok do perníka)
  • 900g múky
Postup:

Kryštálový cukor vypálime na karamel, zalejeme vodou a pomaly rozvaríme. Vymiešame maslo s vajcami, medom, cukrom, kypriacim práškom a ostatnými surovinami do spenenia. Do vymiešanej hmoty prilievame vychladnutý karamel a pridávame múku, Vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky položíme na vymastený plech, potrieme vajcom a pečieme v horúcej rúre (225 - 250 stupňov).

Domáci perník

Suroviny:
  • 300g medu
  • 250g práškového cukru
  • 700g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 30g citrónovej kôry
  • 10g škorice
  • 5g anízu
  • 5g klinčekov
  • 10 g jelenej soli (možme použiť aj kypriaci prášok do perníka)
Postup:

Med rozpustíme nad teplou vodou (40 stupňov), pridáme doň zomletý aníz, klinčeky a škoricu, kypriaci prášok, cukor a citronovú kôru. Spolu premiešame, pridáme vajcia múku a vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 5 hodín odležať. Pomelieme na mäsovom mlynčeku a vykrajujeme. Perníky položíme na vymastený plech, potrieme vajcom a pečieme v horúcej rúre (225 - 250 stupňov).

Jemný perník

Suroviny:
  • 250g medu
  • 1 vajce
  • 3 žĺtky
  • 10 g jelenej soli (možme použiť aj kypriaci prášok do perníka)
  • 150g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 2dl vody
  • z pol citróna šťavu a kôru
  • 10g škorice
  • 5g anízu
  • 5g klinčekov
  • na hranu noža muškátového orecha
  • 700g hladkej múky
Postup:

Med zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme vychladnúť. Vymiešame cukor, vajce, žĺtky, koreniny, kypriaci prášok, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu do peny. Po častiach pridávame múku a medovú zmes. Vypracujeme cesto a necháme 5-6 hodín odležať. Perníky položíme na vymastený plech, potrieme vajcom a pečieme v stredne vyhriatej rúre (180 - 200 stupňov).

Jemné preníčky

Suroviny:
  • 200g medu
  • 500g hladkej múky
  • 150g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 1 polievková lyžica vody
  • 30g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 10 g jelenej soli (možme použiť aj kypriaci prášok do perníka)
  • 10g zomletých mandlí
  • 1 kávová lyžička škorice
  • na hrot noža klinčekov
  • na hrot noža anízu
  • 2 žĺtky
Postup:

Med rozpustíme v horúcej vode, žĺtky vymiešame s cukrom potlčenými klinčekami, anízom a rumom, v ktorom sme rozpustili kypriaci prášok. Na dosku dáme ostatné suché prísady, do ktorých postupne vmiešavame predom pripravenú masu a medový sirup. Vymiesime stredne tuhé cesto. Necháme postáť aspoň 5 hodín. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky položíme na vymastený plech, potrieme studeným mliekom a pečieme v horúcej rúre (225 - 250 stupňov).

Škvarkové pagáče

Suroviny:
  • 560g škvariek
  • 1l hladkej múky
  • 3 lyžice rozpustenej bravčovej masti
  • 3 žĺtka
  • 30g droždia
  • 3dl mlieka
  • soľ
  • smotana
Postup:

Na hrubo pomleté škravrky zmiešame s kváskom a ostatnými surovinami. Cesto viackrát preložíme potrieme vajíčkom a pečieme.

Lacné rožky

Suroviny:
  • 300g hladkej múky
  • 150g masla
  • 170g postrúhanej mrkvy
  • 1 pol. lyžica práškového cukru
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 1-2 lyžice mlieka
  • štipka soli
Postup:

Spolu všetko zmiesime na cesto, ktoré na pomúčenej doske vyváľame na asi 1/2 cm. Vykrajujeme štvorce, ukladáme plnku a zrolovaním vytvárame rožky. Pečieme v horúcej rúre a po upečení obaľujeme vo vanilkovom cukre. Plnku možme spraviť napríklad orechovú alebo lekvarovú (slivkový lekvár).

Cuketový koláč 1

Suroviny:
  • 5 celých vajec
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 1/2 bal. prášku do pečiva
  • 1 hrnček kokosu
  • 1/2 hrnčeka oleja
Postup:

Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom a postupne pridáme všetky suroviny.

Cuketový koláč 2

Suroviny:
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 1 hrnček cukru
  • 3 vajcia
  • 2-3 kávové lyžičky škorice
  • 2 kávové lyžičky kakaa
  • 1/4 l oleja
  • štipka soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
Postup:

Zmiešame všetky suroviny a vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. pečieme asi 30 minút v stredne vyhriatej rúre (180 - 200 stupňov). Ešte teplé natrieť lekvárom, poliať èokoládou a posypať kokosovou múčkou.

Krupicový závin

Suroviny:
  • 200g múky
  • 1 bielok
  • 1 káv. lyžička soli
  • teplá voda
plnka:
  • 120g krupice
  • 2,5 dl horúceho mlieka
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 2 žemle
  • 20g masti na upraženie žemlí
  • 50g masla na pomastenie vychladnutého cesta
Postup:

Z múky, bieleka, soli a teplej vody urobíme hladké cesto, ktoré necháme v teple aspoň pol hodiny. Potom ho vytiahneme natenko, pokvapkáme rozpusteným maslom, lyžicou poukladáme plnku, posypeme upraženými na kúsky pokrájanými žemlami. Cesto skrútime, zabaslíme do obrúska a v posolenej vode uvaríme (asi 1/2 hodiny). Uvarený pokrájame niťou na kolieska.

plnka:

Do misky dáme krupicu, soľ a horúce mlieko. Zamiešame a necháme asi 10 minút stáť, potom oridáme vajcia a pokrájané a pražené žemle.

Plnené vajcia

Suroviny:
  • 4 vajcia
  • 20g masla
  • soľ
  • kávová lyžička horčice
  • 2-3 pol. lyžice oleja alebo kyslej smotany
Postup:

Na tvrdo uvarene vajíčka olúpeme a po šírke rozkrájame na polovicu. Čerstvé maslo vymiešame dohladka, pridáme prelisované žĺtky, soľ, horčicu, smotanu alebo olej (alebo oboje) a všetko spolu dobre vymiešame. Potom túto plnku dáme do vrecka s ozdobnou hlavicou a striekame do prázdnych polovičiek vajíčok. Navrch vajíčka môžeme dať kúsok rajčiaka, kaviáru alebo lososa.

Instatné pagáče

Suroviny:
  • mlieko
  • droždie (21g)
  • 400g hladkej múky
  • 400g instatného zemiakového cesta
  • soĺ
  • oškvarky
Postup:

Zarobíme zemiakové cesto podla návodu, zmiešame s kváskom, soĺou a podľa potreby zriedime mliekom. Necháme vykvasiť. Nakoniec pridáme na hrubo posekané oškvarky. Pečieme na suchom plechu. Môžme posypať rascou (celou).

Kysnuté koláčové cesto

Suroviny:
  • 250g hladkej múky
  • 250g hrubej múky
  • 1/2 káv. lyžičky soli
  • 70g cukru
  • vanilka
  • citrónová kôra
  • 140g masla
  • 3 žĺtky
  • 2-3 dl mlieka
  • 20g droždia
Postup:

Do misky dáme múku, soľ, cukor, vanilku, citrónovú kôru, rozpustené maslo, žĺtky a vykysnutý kvások. Mlieko pridáme podľa potreby. Cesto dobre vymiešame a necháme kysnúť.

Cesto na skrúcané koláče

Suroviny:
  • 500g hladkej múky
  • 500g hrubej múky
  • 1 káv. lyžička soli
  • 150g cukru
  • 100g masla
  • 50g masti
  • 3 žĺtky
  • 40g droždia
  • vanilka
  • citrónová kôra
  • 6-7 dl mlieka
Postup:

Do rozohriatej múky pridáme soľ, cukor, vanilku, citrónovú kôru, vykysnutý kvások, žĺtky rozmiešané s maslom a toľko teplého mlieka aby bolo cesto mäkké, pritom však aby sa neroztekalo. Cesto vymiešame dohladka. Dobre vymiešané je vtedy keď sa v ňom tvoria bublinky. Potom ho trochu posypeme múkou a prikryjeme obrúskom, necháme vykysnúť. Cesto potierame vajcom a popicháme vydličkou. Pečieme v mierne vyhriatej rúre (180 stupňov).

Tvarohová plnka:
  • 50g masla
  • 2 žĺtky
  • vanilka
  • 400g tvarohu
  • 2 bielky (sneh)

Dolky

Suroviny:
  • 175g hladkej múky
  • 175g hrubej múky
  • 20g masla
  • 30g cukru
  • soľ
  • 15g droždia
  • 1 bielok
  • 3,5dl mlieka
  • sneh
  • 1 lyžica rumu
Postup:

Do hrnčeka dáme múku, do toho pridáme cukor, soľ citrónovú kôru, žĺtok, rozpustené maslo a vykysnutý kavások. Cesto dobre rozmiešame a pridáme teplé mlieko a nakoniec tuhý sneh. Z vykysnutého cesta pražíme dolky a hotové podávame s lekvárom alebo džemom.

Tvarohové pampúšiky

Suroviny:
  • 300g hrubej múky
  • 250g tvarohu
  • soľ
  • vanilka
  • citrónová kôra (1/4 citróna)
  • 1 žĺtok
  • 10g droždia
  • 30g cukru
  • 30g masla
  • 1 lyžica rumu
  • 1 dl mlieka
Postup:

Do múky pridáme prelisovaný tvaroh, soľ, vanilku, citrónovú kôru. Z droždia urobíme kvások, vykysnutý pridáme do cesta zaroveň s rozpusteným maslom a žĺtkom. Cesto dobre vymiešame, podľa potreby pridávame teplé mlieko. Vykysnuté rozvaľkáme na 1,5 cm. Vykrajujeme pampúšiky a dobre vykysnuté upražíme do ružova. Hotové posypeme vanilkovým cukrom, podávame s džemom alebo lekvárom.

Mrežovník z treného cesta

Suroviny:
  • 400g hrubej múky
  • 120g masla
  • 4 lyžice rumu
  • 4 lyžice mlieka alebo smotany
  • 2 žĺtky
  • 140g cukru
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • lekvár
Postup:

Maslo dobre vymiešame, pridáme žĺtky, rum, mlieko alebo smotanu a cukor. Na tablo preosejeme hrubú múku. Zamiešame do nej kypriaci prášok, pridáme pripravenú zmes. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chlade stáť. Rozdelíme cesto na dve polovice. Jednu rozvaľkáme a položíme na plech, potrieme lekvárom a urobíme mrežovanú vrstvu z druhej polovice cesta. Potrieme bielkom a do ružova upečieme. Hotovy posypeme vanilkovým cukrom. Do cesta môžeme pridať vanilkový vukor, citrónovú kôru alebo trocha škorice.

Mrežovník s tvarohom

Suroviny:
  • 225g hladkej múky
  • 225g hrubej múky
  • 220g masla
  • 150g cukru
  • 1 bal. kyoriaceho prášku
  • soľ
  • 1 vajce
  • vanilkový cukor
plnka:
  • 600g tvarohu
  • 1dl smotany
  • 150g cukru
  • 2 žĺtky
  • sneh
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra
Postup:

Pripravíme krehké cesto, ktoré rozdelíme na polovice a necháme chvílu v chlade. Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Čerstvý tvaroh prelisujeme cez sitko, pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtky a tpľko smotany aby sa dala dobre rozotierat. Nakoniec zamiesime tuhý sneh. Jeden diel cesta rozvaľkáme preložíme na plech, potrieme tvarohovou plnkou. Z druhej polovice cesta urobíme mrižkový povrch. Potrieme žĺtkom a upečený posypeme vanilkovým cukrom.

Ovocný koláč s posýpkou

Suroviny:
  • 120g masla
  • 1 vajce
  • 100g cukru
  • 350g múky
  • 2,5 dl mlieka
  • 1/2 bal. kypriaceho prášku
  • citrónová kôra
  • na koniec noža soli
posýpka:
  • 20g hrubej múky
  • 20g cukru
  • 20g masla
Postup:

V mise vymiešame maslo s cukrom a vajcom. Pridáme citrónovú kôru, trochu soli, múku, kypriaci prášok a mlieko. Cesto vylejeme na pomastený a múkou vysypaný plech, na cesto husto poukladáme ovocie, posypeme posýpkou. Upečený posypeme vanilkovým cukrom.

Torta základná

Suroviny:
  • 8 vajec
  • 160g cukru
  • 80g orechov, orieškov alebo madlí
  • 80g hrubej múky
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 bal. kypr. prášku do pečiva
Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovám cukrom. Pridáme múku s pomletými orechmi a tuhý sneh z bielok. Do cesta sa môže pridať aj čokoloáda alebo kakao. Pomaly pečieme prikryté staniolom v mierne vyhriatej rúre (180 stupňov).

Dobošová torta

Suroviny:
  • 5 žĺtkov
  • 250g cukru
  • 10 pol. lyžíc vriacej vody
  • 250g hrubej múky
  • 1 bal. kypriaceho prášku
  • 1 bal. vanilkového cukru
plnka:
  • 2,5 dl mlieka
  • 2-3 žĺtky
  • 2-3 pol. lyžice kakaa
  • 1bal. vanilkového cukru
  • 2 pol. lyžice hrubej múky (alebo maizeny)
  • 50-200g cukru
  • 300g masla
  • 2-3 pol. lyžice rumu
Postup:

Žĺtky šlaháme metličkou s cukrom a vriacou vodou, ktorú prilievame po čiastkach. Asi po piatich minútach pridáme kypriaci prášok a hned ako cesto začne hustnúť, pridáme doň múku a nakoniec zľahka zmiešame s tuhým snehom. Upečieme 8 listov, ktoré spojíme kakaovou plnkou a polejeme polevou (čokoládovou). Listy pečieme na pomastenom a múkou vysypanom plechu.

Plnka:

Z mlieka žľtkov, múky, kakaa a vanilkového cukru uvaríme hustý krém, ktorý ochladíme a pridáme do dobre vymiešaného masla s cukrom. Nakoniec pridáme rum.

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Suroviny:
  • 1/2 Kg polohrubej múky
  • 20g droždia
  • 50g cukru
  • soľ
  • 50g masla
  • 1 žĺtok
  • mlieko
  • škoricový cukor
  • slivky
posýpka:
  • 80g hrubej múky
  • 80g masla
  • 80g práškového cukru
Postup:

Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, žĺtok, soľ, maslo, vlážne mlieko a vypracujeme cesto. Necháme ho vykysnúť a vykysnuté ho presunieme na olejom vytretý plech a rovnomerne rozotrieme. Pokladáme naňho slivky (šupkou dole) a posypeme škoricovým cukrom. Stuhnutú posýpku postrúhame na koláč. Pečieme pri teplopte okolo 200 stupňov.

Hrachová kaša

Suroviny:
  • 500g hrach lúpaný polený
  • 100 - 200 ml šťavy z údeného zmäsa alebo kurací vývar z kostí, alebo voda na riedenie hrachovej kaše
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • majorán drvený
  • čierne korenie mleté
  • soľ
Postup:

Hrach treba nechať 12 hodín namočený vo vode, následne vodu zlejeme a pridáme čistú vodu (hrach musí byť úplne ponorený). Hrach rozvaríme vo vode do mäkka (nesoliť!), prípadne pridávame vodu ak je to potrebné. Nakoniec pridáme všetky ostatné suroviny.

Zemiakové cesto

Suroviny:
  • 500g zemiaky
  • 200g múka polohrubá
  • 1 ks vajce
  • soľ
Postup:

Zemiaky uvaríme, po vychladnutí ošúpeme a rozmiešame na kašu. Následne zmiešame s ostatnými surovinami. Cesto sa dá použiť na šúľance alebo plnené guľky.

Pizzové cesto

Suroviny:
  • 1,4Kg hladkej múky
  • 2 lyžičky soli (40g)
  • 4.5 lyžice olivového oleja (60g)
  • 35 - 40g drožia
  • 2dcl perlivej minerálky
  • 1/2l vody + 2dcl vody (podľa potreby)
Postup:

So surovín vypracujeme cesto a necháme kysnúť. Cesto roztiahneme na plech a pridáme oblohu podla chuti.

Bábovka trená

Suroviny:
  • 200g hladkej múky
  • 200g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1/2 bal. kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1/2 deci vlažnej vody
  • deci oleja
Postup:

Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Zalejeme vlážnou vodou a olejom. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. A nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov (toto neodporúčam miešať mixérom, ak to spravíte bábovka nenabehne tak ako by mala). Dve tretiny cesta nalejeme do bábovkovej formy (nemusí to byť nutne bábovková forma, tvar si určujete sami), ktorú sme predom vytreli tukom (ja použivam maslo) a vysypali hrubou múkou. Do zvyšku cesta pridáme kakao (koľko uznáme za vhodné). Vlejeme do formy aj kakaové cesto. Pečieme pri teplote 200-225 stupňov. Odhadovaný čas je asi pol hodina.

Recept poslala Eva Brnová